Pediatri zo Slovenska rokovali o aktuálnych otázkach svojej práce

09.12.2003 Celý región

Prezentácii aktuálnych vedeckých i praktických poznatkov venovali 4. a 5. decembra program 5. Prešovských pediatrických dní. Okolo 300 účastníkov zo všetkých...
Prezentácii aktuálnych vedeckých i praktických poznatkov venovali 4. a 5. decembra program 5. Prešovských pediatrických dní. Okolo 300 účastníkov zo všetkých detských kliník na Slovensku si počas dvoch dní vypočulo bezmála 80 vystúpení odborníkov zo Slovenska a Česka.
Nechýbali medzi nimi univerzitní profesori Svetozár Dluholucký, Ivan Hruškovič, Miroslav Šašinka, Tibor Šagát a Ján Buchanec. Hruškovič sa napr. venoval charakteristike pozitív a negatív zmapovaného ľudského genómu ako začiatku novej éry medicíny.

Jednu programovú sekciu venovali aj problematike práce zdravotných sestier.
Podľa prednostu Kliniky pediatrie Fakultnej nemocnice Jána Adama Reimana v Prešove Jána Kovaľa novinkou v programe dní bol tematický blok venovaný celej škále ohrozeniu detskej rómskej populácie.
Pediatrické dni sa konali pri príležitosti 60. výročia zriadenia detského oddelenia nemocnice v Prešove. Vyplnili zároveň tohoročný v poradí 31. ročník Reimanových dní, ktoré patria k najstarším medicínskym odborným podujatiam na Slovensku a každoročne sú venované stretnutiu členov konkrétnej odbornej spoločnosti lekárov v rámci Slovenskej lekárskej spoločnosti (SLeS). Pri tejto príležitosti udelili v Prešove Dluholuckému Reimanovu cenu, ktorá je jednou z piatich každoročných ocenení SLeS. Bývalého hlavného odborníka pre pediatriu SR odmenili za priekopnícku prácu pri diagnostike syndrómu dychovej tiesne u novorodencov, za zásluhy o rozvoj sociálnej pediatrie na Slovensku, o rozvoj očkovania a terénnej pediatrie.

(jj)
 

Vyberte región

mark